"Czosnek – naturalny antybiotyk"

czosnek

Zdrowotne właściwości sprawiają ze syrop z czosnku i cytryn może być świetna alternatywą na jesienne i zimowe infekcje.

Łagodzi kaszel, poprawia odporność, warto go stosować przy grypach anginach, przewlekłych stanach zapalnych gardła, dolnych i górnych dróg oddechowych.

Jest łatwy w przygotowaniu i sprawdzony gdyż metodę tą stosowano od dziesięcioleci.

W tym popularnym warzywie zawarte są fitoncydy, flawonoidy, saponiny, witaminy oraz wiele unikalnych i rzadkich składników mineralnych takich jak kobalt czy nikiel.

Syrop z czosnku można łatwo przyrządzać za pomoc wyciskarki wolnoobrotowej do soków WINSTAR WR-5, z pewnością zachowa on zdrowotne właściwości, bez ryzyka utraty cennych surowców.

Czy wiesz że czosnek ?

  • Działa hamująco na niektóre bakterie w tym na gronkowca złocistego oraz niektóre szczepy paciorkowców,

  • łagodzi kaszel

  • ma właściwości przeciwzakrzepowe, uelastycznia ściany naczyń krwionośnych

  • zmniejsza katar, oczyszcza drogi oddechowe

  • działa rozgrzewająco i napotnie

  • pomaga w likwidacji pasożytów

  • działa na układ pokarmowy

Jak przygotować syrop:

Składniki:

5 główek czosnku (podzielonych na ząbki)

6 obranych cytryn

10 łyżek miodu (lipowy będzie najlepszy)

1,5 szklanki letniej wody przegotowanej

Podzielony czosnek obierz z łupin, wrzucaj do wyciskarki wolnoobrotowej na przemian z obranymi cytrynami. Dolej do wyciskarki letnią wodę. Zlej do słoika. Dodaj miód i wymieszaj.

Odstaw na 24 godziny w chłodne i ciemne miejsce. Przelej syrop do butelki i przechowuj w lodówce. Gdy już złapiesz infekcje spożywaj syrop po łyżce 3-4 razy dziennie (nigdy na pusty żołądek). W takim wypadku stosuj syrop min. 10 dni. Jeżeli stosujesz syrop profilaktycznie zalecana dawka: 1 łyżka dziennie. Aby go spożywać dolewaj do zimnego syropu odrobinę gorącej wody (już na łyżce).