ZIELONY DETOKS

Jeśli planujesz rozpocząć dietę odchudzającą, nie możesz zapomnieć o tym, jakważnym jej elementem jest oczyszczenie organizmu z toksyn. Stosuje się w tym celu wiele różnych środków, lecz najskuteczniejsze są bez wątpienia te naturalne. My proponujemy pyszny, zielony sok na detoks, który bez problemu wykonasz w swojej wyciskarce wolnoobrotowej.

Składniki na dwie porcje soku:

- 250 g liści szpinaku,
- 3 zielone jabłka,
- mały pęczek pietruszki,
- 4 kostki lodu,
- 250 ml wody.

Sposób przyrządzenia:

Przygotowanie zacznij od dokładnego umycia szpinaku, jabłek oraz pietruszki. Dzień przed przyrządzeniem zanurz szpinak w wodzie, aby potem wycisnąć z niego więcej soku. Nazajutrz wrzuć do wyciskarki wolnoobrotowej szpinak, jabłka oraz pietruszkę. Po wlaniu soku do szklanek, wrzuć po jednej kostce lodu.

Jedna porcja to jedynie 153 kcal

Najważniejsze składniki odżywcze i zalety soku:

Szpinak jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy – luteiny, witaminy C oraz beta-karotenu. Oprócz tego zawiera dużą dawkę potasu, kwasu foliowego oraz żelaza. Wysoka zawartość błonnika w zielonych jabłkach wspiera metabolizm, co z kolei wspiera oczyszczanie organizmu i walkę z nadwagą. Pietruszka natomiast jest składnikiem diuretycznym, który przyspiesza detoksykację organizmu, a także jest bogata w witaminę C, wspierającą układ immunologiczny.