NATURALNE ŹRÓDŁO ODPORNOŚCI

Czas jesieni i zimy wiąże się z brakiem słońca, wiatrem i zimnem. W takich warunkach bardzo łatwo złapać przeziębienie czy grypę. Dlatego warto zadbać o odporność Twoją i Twojej rodziny. Świetnym ich źródłem jest świeżo wyciśnięty, naturalny sok. Dziś proponujemy Wam prosty przepis na pyszny i zdrowy napój wzmacniający odporność

Składniki na dwie porcje soku:

- 2 jabłka,
- 5 marchwi,
- ok. 2 cm fragment korzenia imbiru,
- 1/4 obranej limonki


Sposób przyrządzenia:

Na początek dokładnie umyj wszystkie składniki pod bieżącą, aby pozbyć się groźnych bakterii. Marchew wyszoruj szczoteczką kuchenną, a jeśli jest pryskana lub nieekologiczna, obierz. Jabłka, marchew, imbir i limonkę wrzuć do wyciskarki wolnoobrotowej. Za kilka chwil otrzymasz przepyszny sok!

Jedna porcja zawiera jedynie niecałe 111 kcal!

Najważniejsze składniki odżywcze i zalety soku:

Wszystkie owoce i warzywa, składające się na nasz sok świetnie wpływają na wzmocnienie odporności organizmu. Jabłka zawierają dużo witamin, a także kwercetynę, wpływającą na wzmocnienie układu immunologicznego oraz zapobiegającą uszkodzeniom wątroby. Ma również właściwości przeciwzapalne. Marchew jest kopalnią pozytywnych składników odżywczych – chroni organizm przed wolnymi rodnikami, bakteriami i wirusami, działa przeciwzapalnie i zawiera sporą ilość antyutleniaczy. Jest także źródłem beta karotenu i witaminy A. Imbir natomiast wyróżnia się silnymi właściwościami przeciwzapalnymi oraz przeciwbólowymi.